Zeleninové pokrmy
Zeleninové pokrmy
Zelenina zajišťuje velmi důležitou a nenahraditelnou úlohu v našem stravování a přísunu vitamínů a nerostných látek.
Nesmí chybět ani při přípravě studených pokrmů. Kuchyňsky se zpracovává čerstvá, mražená, sterilovaná, kyselá a sušená zelenina.
Aby se co nejlépe využily biologicky hodnotné látky obsažené v zelenině musí se zelenina odborně tepelně upravovat.
Vařením - Anglický způsob - podává se uvařená s plátky másla
- Polský způsob - přelitá rozpuštěným máslem a posypaná osmahnutou strouhankou.
Zeleninu vkládáme vždy do horké vody! Zamezíme tak unikání cenných šťáv do vody.
Do studené vody vkládáme pouze pokud připravujeme vývar plný extraktních látek.
Zaděláváním - Uvařenou zeleninu zahustíme zásmažkou, přidáme vhodné koření, zjemníme smetanou.
Dušením - Zelenina se dusí se sekanou petrželovou natí a s máslem.
Syrová zelenina podávaná za socialismu na talíře se nazývala "obloha". V žádné gastronomii na světě se slovo "obloha" nevyskytuje!!!
Obloha není ozdoba.
Smažením - Zelenina se před smažením musí uvařit a pečlivě osušit.
Zapékáním - zapékáním se upravuje jen zelenina předem tepelně upravená. Vkládá se do máslem vymazané nádoby z varného skla, zalije se gratinovací omáčkou Mornay a zapéká se v troubě.
Brambory - Jsou velmi důležitou složkou naší stravy. Lehká stravitelnost je předností.
Vaření brambor - Brambory vkládáme do vroucí vody, zdobíme petrželkou, pažitkou, másle či sádlem.